Hoe ouder je bent, hoe vaker je te laat komt en wel om déze reden

Spread the love

Als je een zekere leeftijd hebt bereikt zou je denken dat te laat komen wel uit je systeem is geraakt. Maar niets is minder waar: volgens recent onderzoek kunnen ouderen zelfs vaker te laat komen en wel om déze reden.

De manier waarop je tijd meet als je rond de 70 bent, is heel anders dan hoe je dat doet als je in de 20 bent. Op tijd komen vergt iets dat wetenschappers ‘‘ noemen, de manier waarop je inschatting kunt maken van tijd. Om van punt A naar punt B te komen moet je bijvoorbeeld ongeveer weten hoeveel tijd je moet rekenen voor als de trein te laat is, hoeveel minuten je nodig hebt om een parkeerplaats te zoeken, je spullen te pakken, et cetera.

Tijd berekenen
In een onderzoek van de Washington University werden mensen in 2 groepen ingedeeld – een van studenten en de andere van volwassenen tussen de 60 en 80 jaar oud. Ze vroegen hen een quiz te doen en in te schatten hoe lang ze nodig hadden om die af te krijgen. De helft van de groep luisterde naar muziek, de andere werkte in stilte. Na afloop kregen de vrijwilligers 20 minuten om aan een puzzel te werken, met de opmerking dat ze zelf genoeg tijd in moesten ruimen om de net gemaakte quiz nog een keer te doen.

Interne klok
Wat bleek? Beide groepen waren even succesvol in het op tijd afkrijgen van de quiz, maar ze kwamen op verschillende manieren tot dat resultaat. De oudere groep ging uit van hun ‘interne klok’: ze vertrouwden veel meer op hun gevoel van tijd. De jongere generatie gebruikte veel meer externe aanwijzingen, zoals de liedjes, om te kijken hoeveel tijd voorbij was.

“Voor het eerst blijkt dat mensen van verschillende leeftijden heel anders met tijd omgaan”, schrijven de onderzoekers. “En wat tijd betreft onder dezelfde omstandigheden tot heel andere conclusies kunnen komen.” Voor oudere mensen is te laat komen simpelweg een verkeerde inschatting van hoe snel tijd daadwerkelijk voorbij gaat. Jongeren hebben datzelfde excuus niet.

LEES OOK:

BEKIJK OOK:

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

 

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *