10 x wat je nog niet wist over het eigen risico

Spread the love

 

Misschien niet het meest sexy onderwerp, het eigen risico. Maar wel goed om je in te verdiepen, want wist je bijvoorbeeld dat je het bedrag in termijnen kunt betalen? Hieronder 10 x wat je misschien nog niet wist over het eigen risico.

Libelle samen met VGZ

 

1. In 2017 is het eigen risico € 385, net als in 2016. Dat betekent dus dat je de eerste € 385 die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar.

2. Zonder dat verplichte eigen risico zouden de premies (een stuk) hoger liggen.

3. Het eigen risico is ingesteld door de overheid. Zorgverzekeraars zijn dus niet verantwoordelijk voor de hoogte van het bedrag.

4. Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die in de basisverzekering zit. Denk aan een bezoek aan een medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp.

5. Moet je naar de huisarts? Dan betaal je géén eigen risico. Dat geldt trouwens ook voor kraamzorg, verpleging, andere vormen van verzorging en hulpmiddelen die je in bruikleen hebt.

6. Ook handig om te weten: het eigen risico is iets anders dan de eigen bijdrage. Dat is een bedrag dat je zelf betaalt voor bijvoorbeeld geneesmiddelen of hulpmiddelen.

7. In dit fijne overzicht kun je vinden wat je vergoed krijgt en waarvoor je eigen risico moet betalen.

8. Denk je dat je dit jaar weinig zorg nodig hebt, dan is het misschien voordelig om ook een vrijwillig eigen risico te nemen. Dit kan tot € 500,- boven op het verplicht eigen risico van € 385,-. Je betaalt dan maandelijks minder premie voor je basisverzekering. Bedenk wel van tevoren of je het extra bedrag kunt betalen mocht je toch onverwacht zorg nodig hebben.

9. Heb je kinderen? Tot hun achttiende geldt er voor hen geen eigen risico.

10. En tot slot: verwacht je je eigen risico te gebruiken omdat je zorg nodig hebt? Dan kun je het bedrag ook in termijnen betalen.

 


Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *